Informatiesysteem Gemeente Alblasserdam

Zoeken in het RIS

Vergaderingen, bestuurlijke dossiers en documenten

Home / Vergaderingen / Agenda Commissie Grondgebied

Gemeente Dordrecht

Agenda Commissie Grondgebied

Details van de vergadering/agenda
Titel Commissie Grondgebied
Vergadernummer 2416153
Aanvang-sluiting 18-06-2019 19:30 - 18-06-2019 21:30

Uitnodiging
tot bijwoning van de openbare vergadering van de raadscommissie Grondgebied

Datum: dinsdag 18 juni 2019
Tijd: 19:30
Plaats: Alblasserdam
Locatie: Landvast

Opening

1

min
Besluit

De voorzitter opent de vergadering en heet allen welkom.

2

min
Besluit

Naar aanleiding van het concept-verslag zegt de heer Stout dat bij agendapunt 7 staat dat de commissie positief was, maar merkt op dat D66 dit niet was. Besloten wordt om een nuance in de tekst aan te brengen.
De tekst is gewijzigd in "het grootste deel van de commissie is positief". 
De heer Van Vliet merkt op dat hij vorige maand gevraagd heeft naar een tekening of situatieduiding van het  Bochanenterrein op de Plantageweg, maar een en ander is nog niet duidelijk. Er wordt overigens ook een '5e pootje'  genoemd, maar dat klopt niet. 
Wethouder Kraijo zegt dat de toegezonden tekening vragen opriep. Hij zal proberen dit nog voor de komende raadsvergadering te herstellen.  
Het zinsdeel "zolang het 5e pootje van de rotonde niet open is" wordt geschrapt.


Met inachtneming van deze wijzigingen wordt het verslag vastgesteld.

Regulier

3

min
Besluit

Wethouder Kraijo meldde in de vorige vergadering al dat gezocht wordt naar subsidiemogelijkheden voor een fietslus. Dit blijkt mogelijk: de provincie wil meefinancieren. Over de voorwaarden ontvangt de raad volgende week een raadsinformatiebrief zodat dit betrokken kan worden bij de beraadslagingen tijdens de algemene beschouwingen en de discussie over de Perspectiefnota e.d. in juli. Dan kan het meegenomen worden in de prioriteitsstelling.

Bespreekstukken

4

min
Besluit

De openbare stukken worden behandeld. Vragen over de geheime bijlage kunnen aan het einde van de vergadering in beslotenheid besproken worden. 
Wethouder Verheij beantwoordt de door de commissie gestelde vragen. 
De begrotingswijziging ontbreekt nog bij de stukken, deze wordt nog voor de raadsvergadering toegevoegd. 
Commissieadvies: Het voorstel als hamerstuk opnemen op de agenda van de gemeenteraad van 25 juni.

5

min
Besluit

Dit agendapunt wordt behandeld na het eerste deel van de rondvraag, in aanwezigheid van wethouder Kraijo.
Vanuit de commissie worden enkele vragen gesteld en opmerkingen gemaakt.
Wethouder Kraijo schetst de situatie en beantwoordt de vragen. Hij gaat nog enkele stukken aanleveren: de planmonitor en een kaart waarop aangegeven de mogelijke woonlocaties. Verder licht hij het verdere proces + tijdpad toe.

Voordat de 2e termijn start geeft de voorzitter een vertegenwoordiger vanuit de jeugdgemeenteraad (op de tribune zijn vier vertegenwoordigers aanwezig) het woord om te reageren op wat er gezegd is t.a.v. dit punt.
Vanuit de jeugdgemeenteraad komen vragen over starters cq de gestegen huurprijs van starterswoningen en het onderzoek onder jongeren dat gepland is.
De wethouder gaat bekijken hoe de jeugdgemeenteraad betrokken kan worden bij het onderzoek naar de doelgroep en hij zal de aanbiedingsbrief aanscherpen. Het uitvoeringsprogramma kan zo blijven.  
Commissieadvies: het voorstel als bespreekstuk agenderen voor de raadsvergadering van 25 juni.

6

SGP fractie heeft vragen gesteld over dit onderwerp. Vragen en beantwoording worden nog toegevoegd aan dit stuk.

min
Besluit

Vanuit de commissie komen vragen, die door wethouder Kraijo beantwoord worden. Op de technische vragen zegt hij een schriftelijk antwoord toe.
De aangekondigde beantwoording van de vragen van de SGP zal nog worden toegevoegd aan de stukken.
Commissieadvies: het voorstel als hamerstuk agenderen voor de raadsvergadering van 25 juni.

Sluiting

7

min
Besluit

Het eerste deel van de Rondvraag wordt (i.v.m. de aanwezigheid van portefeuillehouders) ingelast na agendapunt 4.
 
De heer Strop zegt dat de fonteinen aan de Van Eesterensingel de laatste jaren vaak schoon gemaakt en leeg gehaald moesten worden en verder knipperen de lichten 's avonds vaak. Hij vraagt om te kijken of een structurele oplossing voor de waterpartijen mogelijk is, zodat dit niet zo vaak / veel onderhoud behoeft. 
Wethouder Verheij antwoordt dat het regelmatig leeghalen voor dit systeem het regulier onderhoud is. Er is ook al bekeken of het minder snel wijzigen van kleur mogelijk is, maar hij zal nagaan of hier nog iets aan gedaan kan worden. 
Hierop aansluitend doet de heer Lok de suggestie om hier beplanting in te zetten.
Wethouder Verheij zegt dat dit al eens bekeken is, maar dit levert geen substantiële besparing op.


De heer Van 't Zelfde zegt dat Blokweer is opgeleverd maar bij de kruising Plantageweg/Mesdaglaan is de oversteekplaats verdwenen, terwijl dit dicht bij de school is.
Wethouder Verheij zegt toe dit uit te zoeken.  


De heer Sterrenburg meldt een loshangend bord.
Wethouder Verheij antwoordt dat hij t.a.v. loshangende borden graag de Meldlijn promoot, maar hij neemt dit mee.


De heer Stout zegt dat hem verontrustende berichten bereiken van omwonenden van het Nedstaal terrein, zij wendden zich tot de gemeente, de gemeente verwijst naar de ontwikkelaar, maar de ontwikkelaar geeft niet thuis. 
Wethouder Verheij antwoordt dat er regelmatig contact is met omwonenden, maar het heeft de aandacht.   


De heer Yilmaz zegt dat bij het Makado mensen nogal eens vallen of struikelen over de lijst. Hij vraagt hier aandacht voor.
Wethouder Verheij neemt ook dit mee.


Na de behandeling van punt 6 wordt in aanwezigheid van wethouder Kraijo de rondvraag verder afgehandeld.


De heer Barzas vraagt aandacht voor de rijrichting op het Scheldeplein en dan met name tijdens de markt.  
Wethouder Kraijo dankt voor het signaal en geeft mee dat het budget t.a.v. handhaven duidelijk is. Hij roept dan ook op om elkaar er op aan te spreken. Vanuit de gemeente zal bekeken worden of er nog iets met de bebording gedaan kan worden.


De heer Dekker zegt dat het gedrag van bussen, die toeristen 'droppen' langs Oost Kinderdijk tot vervelende situaties leidt voor bewoners. 
Wethouder Kraijo beaamt dit. Foutparkeerders, campers en bussen die zich niet gemeld hebben, geven veel overlast op de dijk. Hierop probeert de gemeente, samen met Molenlanden, antwoord te geven. Het punt wordt ook bij huiskamergesprekken vaak naar voren gebracht. Dit wordt zeker vervolgd


De heer Van Vliet stelt het Gebiedsperspectief Kinderdijk aan de orde. Een kaderstellende discussie in de raad van Alblasserdam is nog niet gevoerd. Die moet eerst gevoerd worden voordat de raad kan praten met Molenlanden.
Wethouder Kraijo antwoordt dat hij zal bekijken of er een avond ingepland kan worden nog voor 12 september om die discussie hier te voeren.  

De heer Van Vliet zegt dat in de discussie over de energie-transitievisie gevraagd is om onafhankelijk onderzoek te doen en is er gezegd dat de positie van HVC nog niet vaststond. In een persbericht over een bewonersavond dat onlangs uitgegaan is, werd HVC als energieleverancier neergezet. Hij wil graag een nadere duiding. 
De heer Stout vult aan dat hij het daarmee eens is. Op de avond over de energietransitie was HVC als energieleverancier aanwezig. Het gaat wat hem betreft niet alleen om de positie van HVC als energieleverancier, maar ook om de positie die het warmtenet krijgt. Er is nog een expertgroep bezig om dit uit te discussiëren, maar je merkt dat er op bepaalde sporen al voorzetten genomen worden, waarvan hij zich afvraagt of dit al zo naar voren gebracht moeten worden.
Wethouder Kraijo antwoordt dat de avond bedoeld was om meer informatie te geven, waarbij het uitgangspunt de energie-transitievisie was. Daarbij is HVC (waarvan de gemeente overigens eigenaar is en die bovendien ervaringsdeskundig is omdat ze het warmtenet in Dordrecht al aangelegd hebben) een partij die informatie kan verstrekken. Dit wil nog niet zeggen dat er al is voorgesorteerd op hun positie in Alblasserdam. Maar dit zal later breder bediscussieerd worden.


De heer Sterrenburg stelt enkele vragen over Souburgh. Later op de avond staat er nogal eens een camper, terwijl de hekken eigenlijk dicht moeten zijn. Verder staat er al lange tijd een container die het zicht op het monument bij de ingang van Souburgh ontneemt. 
Wethouder Kraijo zegt dat de container al gesignaleerd is, dit wordt al opgepakt. Een camper zou op het park, niet mogen staan, de hekken zouden in principe dicht moeten zijn. Hij neemt dit signaal mee. 

De heer Stout vraagt naar ontwikkelingen t.a.v. de katholieke kerk en het stoplicht voor de brug. 
Wethouder Kraijo vertelt dat het licht (dat aangeeft of de brug is open of dicht zodat mensen hierop tijdig kunnen anticiperen) met Rijkswaterstaat besproken is, maar door hen na onderzoek niet gehonoreerd is. Het komt er dus niet. Voor wat betreft de Katholieke kerk kan hij nog geen mededelingen doen. De gemeente is geen partij, de betrokken partijen hebben gevraagd om dit pas in openbaarheid te brengen als er wat te melden is.

8

min
Besluit

De voorzitter sluit de openbare vergadering om 22.00 uur en dankt het publiek op de tribune voor hun aanwezigheid.

Inspreekrecht burgers

Bij elk agendapunt, met uitzondering van door de raad bepaalde gevallen, krijgen aanwezigen in twee termijnen de gelegenheid het woord te voeren. Elke spreker krijgt in de 1e termijn vijf minuten het woord en in de 2e termijn de gelegenheid voor nog een korte reactie.

Inzage stukken
De volledige stukken zijn beschikbaar via het RIS.

Voorzitter: J.C. Brand