Informatiesysteem Gemeente Alblasserdam

Zoeken in het RIS

Vergaderingen, bestuurlijke dossiers en documenten

Gemeente Dordrecht

Vergader details

Details van een vergadersectie

Doorlopende lijst ingekomen stukken

De raad neemt kennis van de volgende stukken.
min
Besluit
René Zonnebeld dient namens PvdA een motie in bij agendapunt 16r (Raadsinformatiebrief stand van zaken PFOA en GenX) 'Schoon leidingwater in Alblasserdam': De raad van de gemeente Alblasserdam in vergadering bijeen op: 8 juli 2020 Constaterende dat er in Alblasserdam zorgen zijn rondom de aanwezigheid van het giftige Genx en PFAS (Poly- en Perfluoralkylstoffen) in het Alblasserdamse, Kinderdijkse Papendrechtse leidingwater. Bekende voorbeelden van PFAS: zijn PFOA perfluoro octanoic acid (perfluoroctaanzuur), PFOS perfluoroctaansulfonaten (perfluoroctaansulfonzuur) en de bekende GenX-stoffen. Overwegende: dat schoon, gezond en veilig kraanwater tot de publieke goederen gerekend mag worden; PFAS kan een negatief effect hebben op milieu en gezondheid van mens en dier. In de recent vertoonde film Dark Waters wordt gepresenteerd wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers van PFAS-emissies. Verzoekt het college: Opdracht tot onderzoek te verlenen met betrekking tot het analyseren van PFAS in het Alblasserdamse kraanwater door het onafhankelijke Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vervolgens de resultaten van dit onderzoek aan de gemeenteraad te rapporteren middels een raadsinformatiebrief zodat de gemeenteraad inzicht en informatie krijgt over het beloop van het PFAS gehalte in ons drinkwater. De gemeenteraad kan hierna besluiten om dit wel of niet in de raad te bespreken. En gaat over tot de orde van de dag. Voor de motie stemmen 4 leden (PvdA) en tegen de motie stemmen 14 leden (SGP, CDA, VVD, D66, CU). De motie is verworpen. Naar aanleiding van 16t, RIB Implementatieplan Jeugdhulp naar de voorkant verzoekt Ramon Pardo Kruidenier om dit stuk alsnog voor de volgende commissie te agenderen aangezien het in de BIO van 23 juni alleen in het algemeen behandeld is. Naar aanleiding van 16h (veilige doorgang Kortlandse Brug) geeft Jako Sterrenburg aan het jammer te vinden dat behandeling van de beantwoording pas ná de zomervakantie aan bod komt. De doorlopende lijst ingekomen stukken wordt ter kennisgeving aangenomen.

a

b

c

d

e

f

g

h

min
Besluit

Jako Sterrenburg vindt het jammer dat de beantwoording van de vragen pas na de zomervakantie kan worden behandeld (raadsronde september).

i

j

k

l

m

n

o

p

q

min
Besluit

De raadsinformatiebrief wordt ter kennisgeving aangenomen.

r

min
Besluit

De PvdA dient naar aanleiding van deze raadsinformatiebrief een motie in. De motie wordt verworpen.
De raadsinformatiebrief wordt ter kennisgeving aangenomen.

min
Motie(s)
Titel: Motie Schoon leidingwater in Alblasserdam PvdA
Type: Algemeen
Status: Verworpen
Indieners:
De raad van de gemeente Alblasserdam in vergadering bijeen op: 8 juli 2020 Constaterende dat er in Alblasserdam zorgen zijn rondom de aanwezigheid van het giftige Genx en PFAS (Poly- en Perfluoralkylstoffen) in het Alblasserdamse, Kinderdijkse Papendrechtse leidingwater. Bekende voorbeelden van PFAS: zijn PFOA perfluoro octanoic acid (perfluoroctaanzuur), PFOS perfluoroctaansulfonaten (perfluoroctaansulfonzuur) en de bekende GenX-stoffen. Overwegende: dat schoon, gezond en veilig kraanwater tot de publieke goederen gerekend mag worden; PFAS kan een negatief effect hebben op milieu en gezondheid van mens en dier. In de recent vertoonde film Dark Waters wordt gepresenteerd wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers van PFAS-emissies. Verzoekt het college: Opdracht tot onderzoek te verlenen met betrekking tot het analyseren van PFAS in het Alblasserdamse kraanwater door het onafhankelijke Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vervolgens de resultaten van dit onderzoek aan de gemeenteraad te rapporteren middels een raadsinformatiebrief zodat de gemeenteraad inzicht en informatie krijgt over het beloop van het PFAS gehalte in ons drinkwater. De gemeenteraad kan hierna besluiten om dit wel of niet in de raad te bespreken. En gaat over tot de orde van de dag.

s

min
Besluit

De raadsinformatiebrief wordt ter kennisgeving aangenomen.

t

min
Besluit

Ramon Pardo Kruidenier stelt voor om deze raadsinformatiebrief door te geleiden naar de commissieronde van september, om de RIB daar inhoudelijk te kunnen behandelen.

u

min
Besluit

De raadsinformatiebrief wordt ter kennisgeving aangenomen.

v

min
Besluit

De raadsinformatiebrief wordt ter kennisgeving aangenomen.