Informatiesysteem Gemeente Alblasserdam

Zoeken in het RIS

Vergaderingen, bestuurlijke dossiers en documenten

Home / Vergaderingen / Agenda Gemeenteraad

Gemeente Dordrecht

Agenda Gemeenteraad

Details van de vergadering/agenda
Titel Gemeenteraad
Vergadernummer 2638145
Aanvang-sluiting 15-12-2020 19:30 - 15-12-2020 20:30

Agenda

van de openbare vergadering van de raad der gemeente Alblasserdam

 

Datum: dinsdag 15 december 2020 
Tijd: 19:30 uur
Plaats: Digitaal via MS Teams

 

De vergadering is via de website van de gemeente Alblasserdam te volgen (https://alblasserdam.notubiz.nl)
Insprekers kunnen zich tot dinsdag 15 december 16.00 uur melden bij de griffie via griffier@alblasserdam.nl

 
Let op: De wethoudersbenoeming vereist een geheime stemming met papieren stembriefjes. De stemmen worden buiten de digitale vergadering ingeleverd en geteld. Deze zelfde avond vindt omstreeks 21.15 uur een (bijzondere) digitale raadsvergadering plaats, waarin de uitkomst van de stemming bekend wordt gemaakt en waarin (bij akkoord op het voorstel) naar verwachting de beëdiging van de beoogd wethouder zal plaatshebben.

 

Opening

1

min
Besluit

De voorzitter heet iedereen welkom bij deze digitale vergadering van de gemeenteraad en licht verloop en procedure van vanavond toe. Er zijn vanavond twee digitale vergaderingen van de gemeenteraad vanwege besluitvorming over het raadsvoorstel Benoeming tijdelijk wethouder. Bij dit voorstel dient een geheime stemming plaats te vinden met papieren stembriefjes. Na beraadslaging over het voorstel brengen de leden hun stem uit, zij vullen het stembriefje in en leveren dit in bij de stembus in het gemeentehuis. In de volgende digitale vergadering wordt de uitkomst van de stemming bekend gemaakt en kan bij akkoord tot beëdiging van de wethouder overgegaan worden.

De aanwezigheid van de leden wordt vastgesteld. Margreet de Deugd is wegens (werk)verplichtingen afwezig bij deze vergadering.

De agenda wordt gewijzigd vastgesteld. Het raadsvoorstel gunningsadvies aanbesteding accountantsdiensten wordt niet in beslotenheid behandeld maar in openbaarheid. De tijdelijke wet digitale besluitvorming laat niet toe dat de raad in een digitale vergadering in beslotenheid vergadert, daarom is het raadsvoorstel aangepast.

2

min
Besluit

De besluitenlijst van 24 november wordt ongewijzigd vastgesteld. De lijst van 10 november wordt ter vaststelling in de raad van 26 januari opgevoerd.

Regulier

3

Aanwezige burgers kunnen het woord voeren over op de agenda voorkomende onderwerpen. Per spreker is maximaal 5 minuten beschikbaar en in totaal duurt dit punt hooguit 30 minuten. Het spreekrecht is van toepassing op de bespreekstukken en hamerstukken, tenzij: -Het een besluit betreft waartegen bezwaar of beroep op de rechter openstaat of heeft opengestaan; -het een benoeming, keuze, voordracht of aanbeveling van personen betreft; -er een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend.
min
Besluit

Er wordt geen gebruik gemaakt van het inspreekrecht.

4

De leden van de raad kunnen korte vragen stellen over zaken die de laatste twee dagen vóór de raadsvergadering actueel zijn geworden. Hierover kan een korte discussie worden gevoerd.
min
Besluit

Er worden geen actualiteiten gemeld.

Bespreekstukken

5

min
Besluit

Een beoordelingscommissie met leden vanuit de auditcommissie heeft de beoordeling van twee ingeschreven partijen verricht. In de auditcommissie van 8 december is de uitkomst van deze beoordeling nader toegelicht. De auditcommissie heeft de uitkomst overgenomen en adviseert de gemeenteraad over de benoeming van een accountant voor de jaren 2020 en 2021. Op 16 december, de dag na de gemeenteraad worden beide partijen geïnformeerd over het besluit en wordt het raadsbesluit openbaar gepubliceerd. Vervolgens treedt een bezwaartermijn van zeven dagen in werking en daarna kan een overeenkomst worden aangegaan met de partij die is aangewezen door de gemeenteraad. Het raadsvoorstel wordt aangenomen.

Hamerstukken

6

min
Besluit

Enkele vragen vanuit de commissie van 8 december zijn in een aanvullend memo beantwoord.
D66 heeft een stemverklaring op het voorstel, de fractie vindt het jammer dat er een algeheel verbod wordt voorgesteld op het crossen. Het voorstel wordt unaniem aangenomen.

7

min
Besluit

Het voorstel wordt unaniem aangenomen.

8

min
Besluit

Het raadsvoorstel wordt unaniem aangenomen.

Ingekomen stukken

9

min
Besluit
De doorlopende lijst ingekomen stukken wordt ter kennisgeving aangenomen.

Benoemingen

10

min
Besluit

Het voorstel wordt aangenomen.
De voorzitter van de adhoc commissie rapporteert over het onderzoek dat er geen beletselen zijn om de heer Jongmans te benoemen tot wethouder, wel noemt hij enkele constateringen die zijn opgenomen in het rapport (woonplaatsvereiste, nog te ontvangen VOG, openbaar maken nevenfuncties en inkomsten daarvan, rol Landelijke geschillencommissie Sociaal Domein, integriteitstoets).

11

Alvorens tot benoeming kan worden overgegaan van de beoogd kandidaat, rapporteert de adhoc commissie Benoembaarheid wethouders over haar bevindingen.
Stemming over personen dient geheim plaats te vinden met behulp van papieren stembriefjes. Procedure is als volgt: Beraadslaging over dit raadsvoorstel vindt plaats in deze digitale vergadering via MS Teams. Raadsleden ontvangen op hun huisadres een formulier waarop zij aangeven dat zij hun stem uit brengen en vullen het stembriefje in. Dit stembriefje gaat in een gesloten envelop. Vervolgens wordt de digitale vergadering gesloten. Raadsleden komen naar het gemeentehuis om het formulier in te leveren waarop staat dat ze hebben gestemd en deponeren de gesloten envelop met stembriefje in de stembus. Twee raadsleden die zijn aangewezen als leden van het stembureau houden toezicht op het verloop van de procedure. Nadat alle leden hun stem hebben uitgebracht, wordt de stembus geleegd en tellen de leden van het stembureau de uitgebrachte stemmen (reglement van orde, artikel 32 lid 4) en controleren zij of de stembriefjes behoorlijk zijn ingevuld (artikel 32 lid 6).
In een volgende vergadering wordt de uitslag van de stemming bekend gemaakt en kan (afhankelijk van de uitkomst van de stemming) de beëdiging van de wethouder plaatsvinden. Deze vergadering zal aansluitend op dezelfde avond worden belegd.

min
Besluit

De adhoc commissie Benoembaarheid wethouders rapporteert dat er geen beletselen zijn om tot benoeming van de heer Jongmans over te gaan.
De fracties reflecteren op het raadsvoorstel, hierbij wordt de noodzaak tot (fulltime) vervanging genoemd. De VVD vindt fulltime vervanging geen goede keuze, los van de voorgedragen kandidaat.
Stemming over personen is geheim en geschiedt via stembriefjes. Aangezien het voorstel in een digitale vergadering wordt behandeld, hebben de raadsleden op hun huisadres de stembescheiden ontvangen. Na de beraadslaging vullen de raadsleden het stembriefje in: naam kandidaat en daarachter VOOR of TEGEN. Het ingevulde stembriefje gaat vervolgens in een envelop die gesloten wordt. Vervolgens vullen de raadsleden het inlever-formulier in, waarop naam en handtekening wordt vermeld. Na sluiting van de vergadering komen de raadsleden naar het gemeentehuis om hun stem in te leveren.
De voorzitter van de raad wijst de raadsleden Albert Brasser en Jacco Schook aan als leden van het stembureau. De leden van het stembureau nemen het inlever-formulier in van de raadsleden en vervolgens deponeren de raadsleden de gesloten envelop met stembriefje in de stembus.
Nadat alle raadsleden hun stem hebben uitgebracht, controleren en tellen de leden van het stembureau de uitgebrachte stemmen. In de volgende vergadering wordt de uitkomst van de stemming bekend gemaakt.

Sluiting

12

min
Besluit

De voorzitter sluit de vergadering en meldt dat de volgende vergadering deze zelfde avond omstreeks 21.15 zal aanvangen.

Alle stukken zijn digitaal beschikbaar via het RaadsInformatieSysteem (RIS). 

 

Voorzitter:
J.G.A. Paans